Internet on helpottanut monia asioita elämässämme. Esimerkiksi opiskelu on sellainen asia, joka on internetin valtakaudella helpottunut ja nopeutunut huomattavasti saatavillamme olevien apuvälineiden ansiosta. Siinä missä aikaisemmin tiedon hakeminen oli suhteellisen aikaavievää ja työlästä, ja se tapahtui pääasiassa suullisesti tai kirjoista lukemalla, on internet nopeuttanut tätä prosessia huomattavasti. Internet on pullollaan informaatiota ja sen syövereistä löytyy miljardeja sivustoja täynnä tietoa eri asioista. Voimme saada tietoa juuri silloin kun haluamme, eikä sen hakeminen vie meiltä kuin muutamia sekunteja. Liian suuri tiedon määrä saattaa kuitenkin toisinaan aiheuttaa ihmisissä niin sanotun tietojuopumisen, mikä saattaa joissakin tapauksissa johtaa lähdekritiikin sumentumiseen.
Oikean tiedon erottaminen valheellisesta on tiedonhaussa tärkeää
Siinä missä informaation määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa ja sen hakemisesta on tullut huomattavasti helpompaa, on kouluissa ja oppilaitoksissa jouduttu ottamaan opetuksen ohelle aivan uusi opetettava asia: lähdekriittisyys. Kun tietoa on saatavilla paljon ja helposti, saattaa ihminen joskus erehtyä kuvittelemaan, että kaikki hänen lukemansa tieto pitää varmasti paikkansa. Aikaisemmin kun tieto on luettu lähes yksinomaan kirjoista, ei sen kanssa ole kovinkaan suuresti jouduttu käyttämään lähdekriittisyyttä, sillä virheellistä tietoa harvoin painettiin kalliisiin tietokirjoihin. Toki tuohonkin aikaan kirjoista löytyi suuriakin määriä virheellistä informaatiota, mutta yleensä se oli kuitenkin painettu kirjoihin sen aikaisen parhaan tietämyksen mukaan.
Onneksi internetissä on nykyisinkin sivustoja, joilta voi poimia tietoa vailla pelkoa siitä, että tulee vahingossa lukeneeksi tarkoituksella väärää informaatiota. Esimerkiksi valtioden ja virallisten terveysviranomaisten sivustojen kautta löytyy usein viimeisimmän tiedon mukaista virallista informaatiota, johon voi luottaa ja jota kannattaa noudattaa. Lisäksi internetistä löytyy monia sähköisiä tietosanakirjoja, joista löytyy usein hyvää informaatiota. Kaikkein epäluotettavimpia sivustoja ovat monet valeuutisia tarjoavat valemediat, jotka hakevat huomiota provosoivilla artikkeleilla sekä hyvin loukkaavalla kirjoitustyylillä, joka usein syrjii esimerkiksi vähemmistöjä. Tällaisia uutisia ei kannata uskoa ja niitä kannattaa lukea vähintäänkin lähdekriittisesti. Uutisia lukiessaan kannattaa käyttää vain virallisten uutissivustojen artikkeleita, jotka noudattavat Suomen lakia sekä uutisille asetettuja todellisuusperiaatteiden lakeja artikkeleita kirjoittaessaan. Usein valeartikkelit on kuitenkin helppo erottaa oikeista esimerkiksi kirjoitustyylin perusteella.