Opinnollistamista Kajaanissa

Kajaanin ammattikorkeakoulussa 3.11.2016 kokoonnuttiin työn opinnollistamisen äärelle. Mukana oli opiskelija- ja yritysedustajan lisäksi 15 insinööriopettajaa sekä Innova Pro -hankkeesta kaksi henkilöä. Työpajassa luotiin yhteistä ymmärrystä sille, mihin ja miksi opinnollistamista tarvitaan. Opiskelija Atte Vuorinen toi esille, miten opinnollistamisen kautta pääsee kiinni aitoihin työtehtäviin ja saa haastaa oman osaamisensa. Se motivoi ja innostaa. TJR Oy:n toimitusjohtaja Niklas Saari kertoi, kuinka opinnollistamisesta yritys saa uusia ideoita ja hyvää työvoimaa.

Ohjaajana toimiva Tanja Korhonen korosti, miten opettaja itse oppii uusia työelämän käytänteitä ja vaatimuksia.  Hän korosti myös sitä, että opinnollistaminen sopii erityisen hyvin Kajaanin ammattikorkeakoulun opintoihin ja pedagogiseen toimintatapaan, joka korostaa tekemällä oppimista. Opinnollistaminen on myös hyödyllistä opiskelijalle, joka saa opintopisteiden lisäksi kuranttia käytännön kokemusta ja osaamista ja avaa mahdollisesti väylän työelämään valmistumisen jälkeen. 

Työpajaa ohjasi Hämeen ammattikorkeakoulun koordinoiman tekniikan ja liikenteen alojen valtakunnallisen osatoteutuksen projektivastaava yliopettaja Irma Kunnari. Työpajassa keskusteltiin paljon, sekä ideoitiin, miten insinöörityön kahdeksaa edellytystä voidaan vahvistaa (kuvattu Verkkovirta-hankkeen oppaassa Opi työssä – Uusia toimintamalleja opintojen aikaisen työn opinnollistamisen, Haaga-Helian julkaisut 6/2016)). Osa pajan antia jälleen kerran oli se, että opettajat huomasivat, miten paljon hienoja käytänteitä on jo olemassa. Asioista on aikaisemmin puhuttu ehkä eri nimillä. Toisaalta huomattiin, miten itse voidaan lisätä osaamisen arvioinnin ja ohjauksen mielekkyyttä vahvistamalla opinnollistamista. Työpajan perusteella syntyi tarve konseptoida erilaiset mahdollisuudet suorittaa opintoja vaihtoehtoisilla suoritustavoilla KAMKin pedagogisen ajattelun mukaisesti yhdeksi kokonaisuudeksi. Innova Pro -hankkeen projektipäällikkö lupasi ottaa kopin siitä, että TOP_ON -konsepti valmistellaan korkeakoulun johdon hyväksyttäväksi vielä kuluvan lukuvuoden aikana.

Yliopettaja Irma Kunnari                                                                    Lehtori Heli Itkonen
HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu                                Kajaanin ammattikorkeakoulu


Yhteistyökumppanit