Työn opinnollistamisen seminaari JAMKissa

Verkkovirta-hanke järjesti JAMKissa tiistaina 26. huhtikuuta 2016 seminaarin ”Työtä opinnollistamalla oppimista ja osaamista”. Alkuun käytiin vilkasta keskustelua siitä, mitä työn opinnollistaminen on sekä miksi ja miten sitä tehdään. Asia on vielä jokseenkin uusi ja käytännöt hakusessa. Päivä rakentui pienistä alustuksista sekä työn opinnollistamisen ratkaisuista ICT-alalla sekä Marata-alalla.

Kouluttaja Outi Lammi alusti aiheesta Digitalisaatio, osaaminen ja työelämä. Hän käsitteli mm. digitalisaation aiheuttamia työelämän muutoksia, digiosaajan työkalupakkia, etätyötä estäviä työelämän myyttejä, osaamisen todentamisen keinoja sekä oppimista ja poisoppimista.

Työn opinnollistamisen toimintamalleja ICT-alalla esitteli Jari Hautamäki. Keskustelussa oli mukana myös Niko Kiviaho ja Hannu Luostarinen sekä Anssi Ylönen Digiasta tuomassa työelämän näkemystä. Työn opinnollistaminen nähtiin mahdollisuutena ja myös opiskelijoiden valmistumista pidettiin kaikkien etuna. On hyvä, että löydetään vaihtoehtoisia tapoja edistää opintoja. Esille nousi myös se, että työtä opinnollistaneiden kokemuksia on tärkeä hyödyntää muille opiskelijoille.

Karoliina Väisänen kertoi Marata-alan ratkaisuista toisen vuoden opiskelijoille suunnatussa Operatiivisen johtamisen kokonaisuudessa, jossa on tehty tiivistä yhteistyötä Sodexon kanssa. Työelämänäkemystä toi esiin Sodexon Sirpa Räsänen ja opiskelijan näkökulmasta kertoi opintojakson suorittanut Tanja Oinonen. Uudenlaisesta toimintatavasta nähtiin koituvan hyötyä kaikille osapuolille. Sodexo sai uusia ideoita käytettäväksi yksiköissään ja opiskelijat oppivat monipuolisesti alan ammattitaitoa ja työelämätaitoja. Toiminta haastoi myös opettajat uudenlaiseen yhteistyöhön.

Esillä oli myös Savoniassa toteutuksessa oleva bioanalyytikkokoulutus, jossa opiskelu toteutetaan kokonaan työpaikoilla ja verkkoyhteyksiä teoriaopinnoissa hyödyntäen.

Kokemus päivästä oli innostava, jatkokehittelyyn ja tulevaisuuteen suuntaava.

kirjoittajat Tuire Mäki, Aino Lepänjuuri ja Annu Niskanen, JAMK, AOKK


Yhteistyökumppanit